Správné hubnutí jako příklon ke zdraví  

Nadváha trápí velkou část české populace napříč generacemi. Asi větší hlavu si z ní dělají ženy, ale ani mezi muži se nenosí být při těle. Aby bylo hned od začátku jasno – řeč je o skutečné nadváze, ne o té domnělé, která mladým dívkám posedlým ideálem krásy zatemňuje rozum a vede k poruchám příjmu potravy, které mnohdy končí tragicky. Ale i člověk, který opravdu potřebuje shodit pár kilogramů kvůli zdraví a dobrému životnímu pocitu, musí znát zásady zdravého hubnutí; jinak riskuje závažné zdravotní problémy a také to, že se mu to povede jen částečně a na krátkou dobu. 

Je pohyb víc než dieta?

I v povědomí lidí, kteří hubnutí nepraktikují, je zafixováno, že váhu snížíme omezením příjmu kalorií a zvýšenou fyzickou aktivitou. To je celkem logické. Co je však z obojího to důležitější? Zastánci nejrůznějších diet budou asi zklamáni, ale v konečném součtu vítězí pohyb, tedy pravidelná sportovní aktivita nebo fyzicky náročná práce. Jenže ruku na srdce; kdo z nás denně tvrdě fyzicky pracuje a kdo z nás má na intenzivnější pravidelný pohyb dostatek času a dostatečně silnou vůli? Naopak to, čemu se vyhnout nemůžeme, je konzumace jídla Hubnout hladověním je cesta do pekel…

A právě zde se otevírá prostor pro změnu – stravovat se tak, aby kila mizela, organismus byl zdravý a jídlo nám skvěle chutnalo. Se správnými znalostmi o složení surovin a trochou kreativity to skutečně možné je. Dnešní výživoví specialisté dokáží nejen vypočítat, kolik jakých živin k dosažení kýžené váhy potřebujete, ale také vám ideální jídelníček na hubnutí sestaví na míru. A samozřejmě existují provozovny, které vám naordinovaná jídla uvaří a dopraví, kamkoliv budete chtít. Vy tak budete mít jistotu, že si nepřipravíte zbytečně velkou porci a čas který ušetříte, nebudete li vařit, můžete využít k fyzické aktivitě. Ta je ideální doplněním každého pokusu o snížení tělesné hmotnosti. 

Proč dva nemohou jíst totéž

Jak praví jedno moudré latinské přísloví: časy se mění a my se měníme v nich. Způsob obživy a celkově i životní styl se v posledních desetiletích proměnil dost radikálně. Právě proto musel vzniknout obor výživový specialista, kde se učí, jak vypadá zdravé stravováni. Nemůžeme se stravovat tak, jako naši předci, kteří skutečně od “nevidím do nevidím! pracovali na poli nebo třeba v kovárně. Když si člověk pročítá starší recepty (nejproslulejší jsou v tomto smyslu ty od M. D. Rettigové), téměř omdlévá nad obsahem tuku a sacharidů.  Jejich tehdejším uživatelům to tolik nevadilo, protože nadbytečné kalorie brzy vesele spálili nebo si dopřávali v receptech popsaná jídla pouze ve svátek, a ne denně, jak jsme zvyklí my. Anebo – třetí možnost – na svůj způsob stravování brzy doplatili ztrátou zdraví a obezitou. 

Zakažte si zákazy

Proto musíme odolat pokušení vařit podle receptů  v kuchařce po (pra)babičce, jakkoli k tomu její ohmatané stránky a touha pokračovat v rodinné tradici svádějí. Doba si žádá své a kromě sledování energetického příjmu se zohledňují také ekologické trendy. Žít zdravě znamená také, aby to co nejméně škodilo matce Zemi. Neznamená to ale, že tradiční jídla, jako jenapř. svíčková,  jsou na indexu a že už se na ně nemůžete ani podívat. Při správné kombinaci s přísunem živin v dalších denních jídlech se na vašem stole může občas objevit nějaká ta oblíbená česká klasika. Navíc člověk není robot a k jeho přirozenosti patří slabost. Občas zhřešit a smlsnout si na něčem sladkém může být stejně příjemné jako sebezapření a v dlouhodobém časovém horizontu vaši cestu za štíhlejší postavou neohrozí.

Kolikrát v životě jste zkoušeli zhubnout a s jakým výsledkem? Bylo pro vás problémem omezit se v jídle? Je dobré při hubnutí vařit? 

Ludmila Slováková

Začněte psát a stisknutím klávesy Enter vyhledejte

Shopping Cart